torsdag 19 maj 2011

Grattis på 80-årsdagen Margareta Strömstedt!

Idag fyller Margareta Strömstedt år. Hon är en sån där människa som är ett levande bevis på att ett långt liv kan bli mycket innehållsrikt! Hon växte upp som äldsta dottern i en predikantfamilj i Småland. Fadern var bondson och predikant i missionsförbundet och den betydligt yngre modern, som kom från en finare familj, var nervklen och låg mest till sängs. Efter en ganska tuff barndom hamnade Margareta Strömstedt i Lund där hon läste till lärare och träffade Bo Strömstedt som hon gifte sig och bildade familj med. De flyttade till Stockholm där han gjorde karriär som publicist, medan hon blev uttråkad hemmafru i Hagsätra innan hon så småningom kom att leda (och sätta sprätt på) barnboksbevakningen på DN. Hon blev sedermera också producent på TV och författare. Och hon fick skriva Astrid Lindgren-Biografin med stort B. (Bara en sån sak!)

Jag har just läst igenom åtta av hennes böcker, samtliga baserade på hennes eget liv. De fem böckerna om Majken, handlar om hennes barndom. Boken Julstädningen och döden handlar om henne själv på väg in i puberteten och Församlingen under jorden skildrar hennes yngre bror och hur han kämpade för att få vara den han var. Natten innan de hängde Ruth Ellis är den mogna kvinnans tillbakablickar på händelser under hennes liv som format den hon är. Det är otroligt gripande att läsa alla böckerna i ett svep, från barnböckerna som har ett lite humoristiskt anslag (om än med stänk av allvar) till uppväxtskildringarna med all den förvirring och de hormonchocker som hör till, för att sluta med de episoder som den äldre kvinnan tycker definierar hennes vuxna liv.

Strömstedt skriver mycket bra och jag tycker hon bara blir bättre med åren. Det ryktas om att hon har ytterligare en bok på gång. Jag ser fram emot den!

Inga kommentarer: