
onsdag 4 november 2009
Nästa bok: Bitterfittan

torsdag 1 oktober 2009
Curtis Sittenfeld: American Wife (Presidentens hustru)

Innan jag började läsa visste jag mycket lite om Laura Bush, vilket fick mig att under läsningen konstant undra var gränsen gick mellan fiktion och verklighet. Vissa saker förstår man ju är absolut fiktion, medan somligt rör sig mer om spekulation eller kanske rent önsketänkande från författarens sida. Efter att ha läst boken, blev jag tvungen att googla lite för att kolla upp Laura Bush och kunde konstatera att åtminstone några av nyckelhändelserna är direkt plockade ur hennes liv. Jag läste också en recension där recensenten tycktes mena att boken var skriven för att ge George W Bush något slags upprättelse, vilket var helt tvärtemot hur jag uppfattade boken. George W framställs absolut inte som något solitt presidentämne. Jag tycker fokus ligger på att förmedla hur två så till synes olika personer kan välja att (och fortsatt vilja) leva sitt liv tillsammans. Den berättar också något om maktens villkor och vad det har för påverkan på den som står så otroligt nära maktens centrum.
Boken är berättad i jag-form och det jag eventuellt kan ha emot den, är att Alice Lindgren och hennes motiv framställs som så otroligt renhjärtade och ädla. Men det är väl i linje med hur det skulle kunna ha framställts om det här verkligen vore en äkta självbiografi. Det som absolut inte skulle funnits med är förstås skildringen av The First Lady’s sexliv... Det är dock en av de mer fascinerande aspekterna av den här boken. Får man verkligen skriva om det och andra känsliga/personliga saker i USA? Om än det är i fiktiv form...
Läs den!
/T
tisdag 8 september 2009
Emily Brontë: Wuthering Heights (Svindlande höjder)

torsdag 3 september 2009
Nästa bok: JCO

tisdag 1 september 2009
Ernest Hemingway: The Old Man And The Sea (Den gamle och havet)
Det här är en klassiker som definitivt är lagom tunn för enhandsfattning! Att den stått i vår bokhylla sen vi flyttade ihop någon gång på dinosauriernas tid är väl ännu en anledning att äntligen ta sig an den. Och jag måste tillägga att själva kvalitén på berättelsen borde varit nog skäl att ha gjort det för länge sen!
Den här boken ligger på gränsen mellan en mycket kort roman och en ganska lång novell. Eftersom den inte innehåller några som helst kapitelindelningar är den kanske mer att betrakta som lång novell. Spelar roll. Berättelsen utspelar sig på Kuba på 50-talet. Den gamle fiskaren Santiago har tagit sig an att lära upp en ung pojke allt han vet om fiske, men efter att det gått mer än 80 dagar utan att de fått någon fångst, blir den unge pojken beordrad av sin far att byta båt och läromästare. Santiago har ju uppenbarligen ingen fiskelycka längre. Det här smärtar den unge pojken, som ser som sin uppgift att hjälpa och stötta den gamle mannen. Trots att han inte längre får fiska med honom, ser han till den gamle varje kväll och ordnar så han får något att äta, trots att han inte lyckats fånga något. Relationen mellan den gamle mannen och den unge pojken, skildras på ett sätt som gör att man som läsare förstår vilken respekt som finns mellan dem och hur mycket de betyder för varandra. Det är en skildring som värmer hjärterötterna ordentligt! Annars utspelar sig nästan hela boken ute på öppet vatten. Santiago ger sig ut lite längre till havs än vanligt, i hopp om att äntligen få en ordentlig fångst. Det får han – med besked! På kroken får han en bjässe till fisk, som drar med honom ännu längre ut till havs. Kampen med fisken tar närmare två dygn i anspråk och det är kring den kampen det mesta av boken utspelar sig. Låter det tråkigt och enahanda? Det är det inte! Vi får följa den åldrade mannens tankar under dessa dygn. De handlar både om naturen och särskilt havet och dess invånare, om livet, om baseboll och om rena yrkeskunskaper. Som läsare känner man både stor sympati och respekt för den gamle mannen. Genom mannens inre monolog låter Hemingway oss förstå hur erfaren och kunnig han är, samtidigt som han är envis och ödmjuk inför livet. Jag önskar honom väl genom hela boken och känner för honom när han har ont eller när fisket inte går riktigt som det borde.
Hemingway var intresserad av både jakt och fiske och det lyser igenom i berättelsen. Faktum är att Hemingway alltid valde att skriva om ämnen som han kände till väl. Han såg det som en garant för att han skulle kunna skriva övertygande. Jag vet inte mycket om fiske, men det skildras på ett sätt som verkar mycket trovärdigt i boken. Jag vet absolut ingenting om tjurfäktning, men jag skulle bra gärna vilja läsa hur Hemingway skildrar det. Undrar om det går att få tag på Döden på eftermiddagen? I så fall ska den definitivt upp på min att-läsa-lista. The Old Man And The Sea gav mersmak!
fredag 28 augusti 2009
Miranda July: Ingen hör hemma här mer än du

En av de olästa böcker jag hittat och läst den här veckan är Miranda Julys Ingen hör hemma här mer än du. Jag köpte den på bokrean i vintras och minns faktiskt inte riktigt varför. Kanske hade det att göra med att hon uppmärksammades ganska mycket för filmen Me And You And Everyone We Know och att jag hade det i bakhuvudet? (Inte för att jag sett filmen.) Eller kan någon ha rekommenderat just den här boken? Minns inte. Jag hade i alla fall noll föraningar och noll förväntningar när jag började läsa. Och vad fick jag i utbyte? Jo, en mängd noveller. De flesta ganska korta. Den kortaste var bara två sidor, vill jag minnas. Språket är vackert och novellerna innehåller en massa små detaljer som är intressanta, udda eller bara fångade på pricken. Det är lätt att känna sympati för personerna och man kommer snabbt in i respektive story. Men det finns också något som tar emot lite. Precis varenda en av bokens 16 noveller handlar om ensamhet på ett eller annat sätt. Alla utom en eller två har en kvinnlig huvudperson och i övrigt är det väldigt mycket sexuell frustration och gärna med lite homosexuellt inslag. Inget av det är fel, det är bara att det känns som om det skulle kunna gå att vidga vyerna en smula, bjuda på en lite mer blandad kompott. Det är väl det som är styrkan med novellsamlingar? Att det verkligen går att bjuda på variation? Kanske är jag lite njugg. Och antagligen var det inte helt rättvist att sätta i sig hela novellsamlingen på en och samma dag. Det blir lite samma effekt som att sätta i sig en för stor godispåse. Man tycker inte det är så himla gott längre när man närmar sig botten av påsen. Bättre att äta lite åt gången. Och det är nog så den här boken ska avnjutas: lite åt gången.
söndag 23 augusti 2009
Givet bokval?
/Tina
söndag 9 augusti 2009
Barack Obama: Min far hade en dröm

För mig var det väldigt intressant läsning. Boken består i grova drag av tre delar, där den första behandlar Obamas uppväxt, den andra hans tid som ”organisatör” i Chicagos mer utsatta delar och den tredje beskriver hans första resa till Kenya dit han åker för att lära känna sin släkt på faderns sida. Jag har förstått att många tycker att mittendelen är lite seg och ganska ointressant, men jag kan inte hålla med om det. För mig som är ganska intresserad av samhällskunskap och också hur det amerikanska samhället ser ut och fungerar, var den lika intressant läsning som de andra två delarna. Men från ett rent personbiografiskt perspektiv, ger del ett och tre mer direkt information om Barack Obama.
Vad är det då som gör att jag tycker boken var så intressant? Först och främst måste sägas att Obama skriver väldigt bra och förutom en del korrfel, är den svenska översättningen också bra utförd med många fotnoter som förklarar amerikanska fenomen eller historiska händelser som inte nödvändigtvis är så välkända för en svensk läsare. För det andra är boken skriven innan Obama gav sig in i politiken, så den känns befriande opolitisk. (Obama nämner i förordet till den här senare utgåvan att han kanske borde redigerat bort en del innehåll som lätt kan användas mot honom av politiska kommentatorer och meningsmotståndare. Renhårigt av honom att låta det bli kvar… ) Men det som tilltalar mig allra mest, är att boken ger en bild av en reflekterande människa som verkligen jobbat med sig själv och sina ställningstaganden. Det känns betryggande att en sådan person innehar ett av jordens mäktigaste ämbeten.
Något som både slår mig och som jag förundras över under läsningen, är hur starkt Obama identifierar sig med sin hudfärg. Det är väl aningen naivt att sitta i Sverige och tro att den amerikanska rassegregationen är överspelad sen länge, men när jag läser den här boken inser jag verkligen hur stort det är att en färgad man blivit USAs president. Ändå måste jag förundras över hur det fortfarande kan spela roll? Obama är ju som bekant uppväxt med sin mycket vita mor och sina lika vita morföräldrar. Den skillnad som finns mellan svarta och vita i USA borde ju på något sätt vara kulturellt eller värderingsmässigt betingad om den verkligen spelade roll, men här får man uppfattningen att det bara handlar om hudpigment. Otroligt, men inte desto mindre intressant och upplysande att läsa om.
Det finns mycket mer i boken som är intressant att fundera över och diskutera kring, som till exempel religionens betydelse i det amerikanska samhället. (Jag läste i The Economist häromsistens att om endast 5% av amerikanerna öppet erkänner att de inte skulle rösta på en svart presidentkandidat, säger inte mindre än 53% att de inte skulle kunna rösta på en ateist! Ännu något som är svårt att ta in för en som lever i det sekulariserade Sverige.) Så det här är återigen en bok som skulle ha varit väldigt intressant att diskutera i bokklubben!
/Tina
torsdag 23 juli 2009
Fritiof Nilsson Piraten: Bombi Bitt och jag

torsdag 9 juli 2009
Bokcirklarna - en maktfaktor?
Artikeln finns att läsa på nätet.
tisdag 30 juni 2009
Angie Sage: Magi

/Tina
söndag 21 juni 2009
Scott F. Fitzgerald: The Great Gatsby (Den store Gatsby)

Mina mycket vaga minnen av boken omfattade glamorösa fester i en stor trädgård på Long Island, något slags bilolycka och inte så värst mycket mer. Både festerna och bilolyckan finns med i bokens yttre handling men vad den egentligen handlar om är något helt annat. Bokens berättarröst innehas av den unge Nick Carraway som flyttat till östkusten för att söka sin lycka i finansbranschen. Han kommer att bo granne med den mystiske Jay Gatsby, mannen som håller de grandiosa festerna, men som mycket få av gästerna verkar känna särskilt väl. Undan för undan får Nick veta mer och mer om Gatsby och hans förhållande till Nicks vackra kusin, Daisy. På drygt 160 sidor lyckas F. Scott Fitzgerald berätta något om vänskap kontra ytligt umgänge, hur tillgång till pengar kan förvrida perspektiven och om faran med att fastna i en gammal dröm.
fredag 19 juni 2009
Junot Díaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (Oscar Waos korta, förunderliga liv)

2008 blev Junot Díaz belönad med Pulitzer-priset för The Brief Wondrous Life of Oscar Wao. Här i Sverige sjöng kritikerna i hyllningskör. När vi åkte till London på weekendresa i februari, toppade Oscar Waos korta, förunderliga liv DN Boklördags kritikerlista. Och vem är väl jag att motstå att lägga med den i någon av de många ”3 for 2”-högar vi inhandlade på Waterstones under vår londonhelg?
Men sen: Jag började läsa boken, som i korta drag handlar om Oscar Léon, en överviktig supernörd med dominikanskt ursprung och hans familj. Och kände en instinktiv motvilja. Var det här något i stil med Dumskallarnas sammansvärjning som jag aldrig lyckats komma särskilt långt i? En deppig bok om en jätteloser som är chanslös hos tjejerna, dessutom skriven på någon slags spanglish och pepprad med putslustiga noter om Dominkanska Republikens blodiga historia? Näe. Not my cup of tea! Så jag la undan boken och lät den ligga och samla damm på nattduksbordet medan jag läste en bunt andra böcker. Av någon outgrundlig anledning beslöt jag mig för att ge den en andra chans och plockade upp den igen en kväll när jag inte hade något bättre för mig. Och se! Plötsligt ändrades fokus och hamnade på Oscars syster Lola, istället. Nu kom ett kapitel med riktigt flyt och när perspektivet ändrades tillbaka igen var jag redan fast. Stenhårt fast.
Och vilken lycka att jag inte gav upp! Det här är nämligen en bok som är absolut värd att läsa. Trots att den inte är i tegelstensformat rymmer den massor. Genom den nördiga Oscar haglar referenserna till fantasy, science fiction, rollspel och serietidningar. Vi får en glimt av hur det är att leva som invandrare i USA, hur livet i den Dominikanska Republiken kan gestalta sig, både i närtid och under diktatorn Trujillos hänsynslösa välde. Berättelsen fullkomligt sjuder. Så trots att det är omöjligt att hänga med i alla svängar och alla olika referenser och språklager blir man rikt belönad för sin läsinsats.
Har läst någonstans att Díaz har gjort boken så pass komplex för att han önskar att läsarna ska diskutera med andra läsare och på så sätt få saker förklarade för sig som de inte riktigt själva har koll på. (Om det nu rör sig om spansk slang eller sci-fi-hjältar eller något annat.) Vore alltså en klar kandidat för vår bokklubb! Och ja, trots att jag sällan läser om böcker, kan jag mycket väl tänka mig att göra det i just det här fallet! Men nästa gång läser jag absolut den svenska översättningen för att se om den kan ge mig andra infallsvinklar. Undrade flera gånger under läsningen hur en översättare skulle klara av sitt jobb. Jag är väldigt nyfiken på att se efter.
/Tina
lördag 6 juni 2009
Sommarläsning
Just nu ser min hög ut så här:
Boktjuven av Markus Zusak
Nu, imorgon! av Annika Thor
The Old Man and The Sea av Hemingway
Utvandringens tid av Tayeb Salih
Alberte av Cora Sandel
Berättelsen om Pi av Yann Martel
Giraffens tårar av Alexander McCall Smith
The Great Gatsby av F Scott Fitzgerald (omläsning, triggad av Sussis kommentar om Revolutionary Road)
Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark
Of Human Bondage av W Somerset Maugham
Mitt problem är att jag kommit på att jag hemskt gärna också vill ha med Marisha Pessls Special Topics in Calamity Physics som jag fick i present av syrran för sådär en tusen år sen. Men då måste jag stryka någon av böckerna i högen ovan. Frågan är vilken? Ett riktigt i-landsproblem, men det maler ändå i bakhuvudet.
/Tina
PS. Till saken hör att jag ska läsa en Fantasy-kurs på distans i sommar. Så kanske blir jag kvar i Mordor tills vi åker hem till Stockholm igen – jag och hela högen med omsorgsfullt utvalda, men fortfarande lika olästa böcker…
söndag 31 maj 2009
Jenny Diski: Den motvilliga resenären

Först som sist måste jag säga att Diski skriver med ett bra flyt i språket och det är lätt att följa hennes resonemang. Tyvärr måste jag sen säga att jag inte direkt faller i farstun. Jag har försökt förstå varför och vad det kan vara som tilltalar hennes fans så mycket. Kanske är det hennes långsamma tempo och hennes introverta funderande kring läsning som tilltalar andra bokmalar? För min egen del känner jag att hon nog liknar mig själv alltför mycket för att jag ska tycka att hennes funderingar är intressanta att läsa om. Ja, jag förstår precis att hon föredrar att stänga in sig med en god bok i sin ensamma stuga framför att ge sig ut på promenader med grannen hon hyr av. Resonemangen däromkring blir ganska ointressanta att följa för min egen del. De ger mig ju inga nya infallsvinklar direkt. Det är som att ta del av någons ospännande inre monologer och det händer alldeles för lite på boksidorna för att få mig riktigt ”hooked”. Här och där snuddar hon emellertid vid sin egen uppväxt. Fragment från tillvaron med en psykiskt instabil mor och en egen vistelse på mentalsjukhus virvlar förbi. Bara i så små doser att man hinner bli nyfiken och önskar att hon kunde skriva en hel bok om det istället. (Det kanske hon redan har gjort? Hoppas det!) Men inte tillräckligt för att det ska bli till en fullödig berättelse.
Ja, som ni hör är jag lite besviken. Men så händer något i den avslutande delen av boken. Om de två första resorna mestadels handlar om att hyra sig ett ställe att finna avkoppling på, är den tredje resan helt och hållet ett jobbuppdrag. Diski blir ombedd att skriva ett resereportage från Lappland för The Observer. Hon ser framför sig möjligheten att få njuta av mörkret och stillheten i en nordlig ödemark och att få chansen att koppla av på sitt vanliga introverta sätt. Tyvärr (för henne själv, men turligt nog för oss som läsare) blir det inte riktigt som hon tänkt sig. Istället för lugn och stillhet serveras hon ett komplett program komponerat av Kirunas Turistbyrå som vill få lite publicitet i den brittiska dagspressen i förhoppning om att dra fler utländska turister till regionen. Diski skickas ut på en liten rundtur och får chansen att träffa svenska samer och lära sig mer om deras liv och förutsättningarna för dem att hålla sin kultur och sina traditioner vid liv. Hon får till och med vara med om en renskiljning. Här blir boken jätteintressant och plötsligt tycker jag den var värd den tid det tog att läsa den, trots allt. Att jag sen som svensk inte kan låta bli att skämmas över att jag vet så lite om vår svenska ursprungsbefolkning är en helt annan sak... Men mera Diski? Njae, då får nog allt någon som verkligen gillar henne argumentera väl för sin sak eller någon specifik bok av henne. Det finns ju så många andra författare jag inte gett chansen ännu. Och bland dem finns antagligen någon som passar just mig bättre.
tisdag 26 maj 2009
Richard Yates: Revolutionary Road

Boken handlar om det unga, vackra paret Frank och April Wheeler och deras alltmer kvävande förortstillvaro. De har alltid sett sig själva som speciella och när April blir gravid och de väljer att flytta från New York till ett litet förortssamhälle i Connecticut, håller de uppe fasaden inför sig själva och sina närmaste vänner genom att betrakta omgivningen genom ironiska och lätt förhånande glasögon. Annars passar de så väl in i förortsidyllen. Frank tar varje morgon pendeltåget in till Manhattan, där han tillbringar dagen vid sitt skrivbord i det stora kontorslandskapet. April stannar förstås hemma för att ta hand om de två barnen och hushållet. De är inte 30 fyllda, men känner redan att livet håller på att glida dem förbi, ända tills April får den strålande idén att de ska bryta upp och flytta till Paris. Nu vidtar några underbara veckor av planering och förväntansfulla diskussioner. Men det är bara lugnet innan stormen. Snart går allting utför i ett rasande tempo.
Yates bygger skickligt upp en klaustrofobisk känsla. Utan stora åthävor dras vi in i paret Wheelers stelnande relation. Nästan hela boken igenom ser vi tillvaron ur Franks perspektiv. Genom att han hela tiden i sitt inre spelar upp de dialoger han planerar att ha med April, förstår vi vilka låsta roller och positioner de har. Vändningarna i deras gräl och diskussioner är på något sätt förutbestämda och Frank planerar noggrant på vilket sätt han ska få April att göra honom till viljes. Haken är bara att April vet ganska väl vad hon själv vill.
Boken är perfekt för en bokklubbsdiskussion. Det finns egentligen hur mycket som helst att diskutera, hur många stenar som helst att vända på och hur många detaljer som helst att zooma in på. Jag tror inte vi hann riktigt klart med vår diskussion igår. Den kanske kan fortsätta i kommentarerna, så behöver den som inte läst färdigt än utsätta sig för alltför många spoilers…
söndag 17 maj 2009
Jhumpa Lahiri: Den indiske tolken

måndag 11 maj 2009
Bokalternativ till nästa gång



Hoppas någon av dem kan falla er i smaken! Jag har alla tre böckerna hemma, så ni kan få klämma och känna lite på (eller snarare bläddra i :-) dem, innan vi bestämmer vilken som blir vår nästa bok.
torsdag 16 april 2009
Ny blogg!
Har försökt återskapa listan över de böcker vi läst, med hjälp av det jag hittat i min egen bokhylla. Tror inte listan är helt komplett, så jag behöver lite hjälp på traven! Dessutom kan det vara så att jag också lyckats lägga till någon bok som vi inte läst i bokklubben... Men visst är det en schysst blandning av böcker, ändå? Och visst har vi hunnit med ganska många vid det här laget?