Det här är antagligen den första bok jag läst av en egyptisk författare, men förhoppningsvis inte den sista! Röst ur djupet är El-Saadawis debutroman från 1977. (Översatt till svenska 1983.)
Det är en mycket vacker liten bok, skriven på ett poetiskt språk, där vissa stycken som beskriver känslor och stämningar återkommer som ett slags omkväden på flera ställen i romanen. Själva historien som berättas är alls inte lika vacker. Ramberättaren är en psykolog som håller på med en studie av kvinnor som sitter i fängelse. En dag träffar hon på Firdaus, en kvinna som inväntar sin avrättning efter att ha blivit dömd för att ha dödat en man. I stort sett hela romanen utgörs sedan av Firdaus berättelse om sitt liv. Det är en berättelse om en kvinna som tar sig fram i världen av egen kraft. Men det är också en berättelse om ett samhälle där kvinnors frihet är starkt beskuren. Ett samhälle där kvinnan är tydligt underställd mannen. Firdaus har gjort vad hon kunnat för att frigöra sig från de män som förtryckt och misshandlat henne, men till slut räcker hennes förmåga inte till längre.
Nawar El-Saadawi är en kvinnlig läkare som varit och är mycket kontroversiell i Egypten, eftersom hennes böcker har ett tydligt feministiskt perspektiv och hon dessutom kritiserat bl a religionen. Under minst två perioder har hon tvingats fly landet. Hon fyller snart 80, men är still going strong. Jag ska definitivt försöka läsa något mer av henne.
Not: Jag hittar ingen omslagsbild, men bjussar istället på en länk till en intervju med författarinnan. Där finns också en bild på henne!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar